Skip to main content

Vandaag, 14 november is het Equal Pay Day waarbij vrouwen zouden mogen stoppen met werken t/m het einde van het jaar. We verdienen immers 13% minder dan mannen. En hoe hoger de functie hoe groter het loonverschil tussen man en vrouw. Ik ben wel heel erg benieuwd wat er zou gebeuren als wij vrouwen echt ons werk zouden neerleggen. Dit zou toch een geweldige stunt zijn.

Wettelijk is ongelijke betalingen zelfs verboden. Hopelijk krijgen we een regering waar ongelijkwaardige beloningen harder wordt aangepakt. Bedrijven zouden de salarissen natuurlijk gelijk moeten trekken en vrouwen beter op waarde moeten schatten. Maar dat mogen wijzelf ook doen. We houden immers zoveel ballen in de lucht. Ik zeg altijd tegen mijn man; ik heb 2 bedrijven, jij 1. Ook al proberen we de taken zo goed mogelijk te verdelen, als het op verjaardagen, sinterklaasaankopen, kaartjes sturen of etentjes aankomt, lijk ik wel een lopende agenda. Dit noem je de mentale last, ook wel emotional labour genoemd. In mijn podcastgesprek met Ragna Heidweiller legt Ragna uit dat vrouwen veel meer mentale last dragen. Het verzorgende, sociale zit meer in ons, omdat het een ingesleten blauwdruk is die we hebben meegekregen van onze voorouders. En de partner heeft dus niet in de gaten dat wij zoveel mentale last dragen. Ragna kwam ook met een hele goede oplossing. Zorg dat je een taak van A-Z door je partner laat doen. Dus je maakt hem volledig verantwoordelijk. Voor het bedenken, het regelen en het controleren. Als je dat doet dan is het uit je hoofd. Dus ga eens per maand met je partner om tafel en bespreek wie welke taken op zich neemt, zodat jij meer rust en ruimte hebt voor bijvoorbeeld je carriereontwikkeling. Beluister hier de podcast.