Skip to main content

We zijn bijna aan het einde van het jaar. Een mooi moment om te reflecteren waar je in je carrière staat. Ben je tevreden met je prestaties en de waardering die je ervoor krijgt? Of is het nu tijd om een stap te maken met betere arbeidsvoorwaarden? De eindejaarsgesprekken komen er weer aan. Het moment om het ook over je salaris te hebben.

Je inkomen is de belangrijkse steunpilaar van financiele zelfredzaamheid. In je professionele carriere komen er een aantal momenten voorbij waarin je een mooie stap in je salaris kunt maken. Bereid je salarisonderhandeling daarom goed voor. Wist je dat vrouwen betere onderhandelaars zijn dan mannen, alleen niet wanneer het om hunzelf gaat? Want dan wordt het persoonlijk en dat vinden wij vrouwen moeilijk. Probeer je salarisonderhandeling daarom als iets zakelijks te zien. Of doe alsof je onderhandelt voor een ander.

Ik deel graag 10 tips met je:
1) Doe research naar de marktwaarde van je functie, zodat je een goed vertrekpunt hebt voordat je de onderhandeling ingaat.

2) Doe ook onderzoek naar de cultuur van het bedrijf. Hoe is de man / vrouw / diversiteitsverhouding en is hybride werken mogelijk?

3) It’s all about mindset. Know your value and live it! Laat zien dat je gelooft in jouw eigen waarde en wat je te bieden hebt. Als je jezelf goed kunt verkopen, zal de persoon tegenover je weten dat je ook goed bent voor het bedrijf.

4) Schrijf je prestaties op: koop een notitieboek, waarin je al je prestaties en complimenten noteert. Dit helpt in het creeren van meer zelfvertrouwen.

5) Richt je op prestaties en je toegevoegde waarde in plaats van alleen voldoen aan jobvereisten. En solliciteer gewoon, ook al voldoe je niet aan alle kwalificaties. Wat heb je te verliezen? Je kunt altijd weer terug.

6) Doe alsof je voor een ander onderhandelt. Dan wordt het minder persoonlijk.

7) Oefen met je vriendinnen of partner en praat vaker over geld. Als je oefent met je wensen hardop uit te spreken, dan komen je wensen er tijdens je salarisonderhandeling veel natuurlijker uit je mond.

8) Benoem nooit als eerste wat je wilt verdienen. Je bent ook helemaal niet verplicht om je laatste loonstrook te laten zien en het zet de werkgever op een voorsprong in de onderhandelingen.

9) gebruik de 7 seconden stilte regel als je je tegenvoorstel hebt gedaan.

10) Bij nee begint de verkoop. 5% is altijd mogelijk. En als het niet lukt, bespreek dan wat er secundair mogelijk is en spreek een datum af wanneer je de salarisverhoging wel krijgt.

Bonustip: formuleer heldere SMART doelstellingen (Specifiek, Meetbaar, Ambitieus, Realistisch en Tijdsgebonden)
Doe dit bij een nieuwe baan, maar ook aan het begin van het jaar. Welke doelen moet je behalen om in aanmerking te komen voor een loonsverhoging, promotie of nieuwe schaal. Leg de afspraken vast in een email naar je manager en de HR afdeling en kom er in je eindejaarsgesprek op terug. Als je alle doelen hebt behaald en je krijgt geen promotie, spreek dan af wanneer wel. Als het vaag blijft, dan nemen ze je niet serieus en moet je je afvragen of je wel op je plek zit. En onhoud; voor een werkgever is het veel kostbaarder een nieuwe werknemer aan te nemen.

Wil je je salarisgesprek oefenen? Neem dan gerust contact met mij op via info@thefemalefix.com.

Wil je meer tips ontvangen om je financiele zelfredzaamheid te vergroten? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief via info@thefemalefix.com